Family Meeting – Marea Finală

6 spectacole
Data: 20 mai 2017
Ora: de la 15:00 la 18:00
Locație: Parcul Copiilor (în caz de vreme nefavorabilă spectacolele se vor desfăşura în holul Teatrului Clasic)
Teatrul: Teatre din România, Italia, Anglia, Portugalia, Grecia şi Ungaria
Sinopsis
Proiect de Teatru de păpuși tradițional European

Vasilache & Mărioara ne pregătesc pentru ediția aniversară EUROMARIONETE cu numărul 18 o surpriză pe măsura evenimentului. Ei și-au invitat la Arad marea familie europeană din care cu mândrie fac parte.

La invitație au răspuns prezent: Pulcinella / Italia, Punch & Judy / Anglia, Vitez Laszlo / Ungaria, Don Roberto / Portugalia,  Fasouli / Grecia.

O mare familie de artiști ambulanți, vedete de necontestat ale teatrului de păpuși itinerant, care de secole străbat în lung și-n lat drumurile europene. O tradiție teatrală transmisă pe cale orală de peste 500 de ani prin Pulcinella napolitană, care satirizează ființa umană într-un spectacol atemporal. Vom regăsi la această familie asemănări fizice și trăsături de caracter comune chiar dacă, de-a lungul vremii, specificul național le-a marcat temele abordate în spectacole: umorul negru englezesc, muzica de tarantelă italiană, corida, muzica populară românească, etc. Personajul central un „vox populi” este exponent al oamenilor obișnuiți și comentator al evenimentelor timpului. El își păstrează prin dialogul lui permanent cu publicul o incredibilă vitalitate, renăscând mereu, ca pasărea Phoenix, din propria-i cenușă.

Vasilache & Mărioara

Liviu Berehoi / România – Numeroase reprezentații în varii locații din Arad în perioada 16-20 Mai

Vasilache & Mărioara sunt eroii teatrului tradițional de păpuși, cunoscut în România sub numele de teatru de bâlci. Vasilache este temperamental, licențios în exprimare, viclean, hotărât să se opună oricărei forme de autoritate. Dimensiunea sa plastică este exagerat caricaturizată printr-o mască de un comic dus până la grotesc.

 

Pulcinella

Selvaggia Filippini, Italia – Numeroase reprezentații în varii locații din Arad în perioada 18-20 Mai

Guarantelle este numele dat teatrului de păpuși tradițional Napolitan, forma de artă teatrală transmisă pe cale orală de peste 500 de ani. Personajul principal şi sufletul poveştirilor este Pulcinella. Cu vocea lui pițigăiată, de neconfundat, Pulcinella este un fel de liber cugetător care în spectacolele sale readuce în discuție eternul conflict între bine și rău, alb și negru. Prin relația sa cu cei din jur Pulcinella își depășește fricile interioare și devine un reprezentant al emoțiilor universale în care s-ar putea să ne regăsim…

 

Vitéz László

János Pályi / Ungaria – Numeroase reprezentații în varii locații din Arad în perioada 16-20 Mai

Teatrul de păpuși tradițional din Ungaria este reprezentat prin două personaje: Vitéz László și Paprika Jancsi. Conform datelor disponibile, numele păpușii Vitéz László a fost pentru prima dată menționat  într-un articol de ziar din 1840. János Pályi a preluat această tradiție, îmbogățind-o prin propriul său temperament și măiestria cu care mânuiește păpușile.

Don Roberto

João Costa / Portugalia – Numeroase reprezentații în varii locații din Arad în perioada 17-20 Mai

Personajul lui Don Roberto a ajuns în Portugalia în sec. al XVIII-lea. Joao Costa, unul din reprezentanții acestei moșteniri culturale în Portugalia, dă dovadă în spectacolele lui de temperament, rapiditate în mișcări și simt al ritmului, calități excepționale pentru acest fel de spectacol. La Arad el va prezenta scenete care aparțin repertoriului original, cum ar fi La Bărbier, Corida.

 

Punch & Judy

Robert Styles / Anglia – Numeroase reprezentații în varii locații din Arad în perioada 18-20 Mai

în Anglia Punch & Judy este de peste 350 ani cel mai cunoscut și iubit spectacol de teatru de păpuși. Mr. Punch a fost pentru prima dată menționat în acte la 9 May 1662, această dată fiind recunoscută ca ziua de naștere a lui Punch în Marea Britanie. Mr. Punch este un nonconformist subversiv care sfidează autoritatea și pe toată lumea din jurul său, spectacolele lui fiind recomandate pentru oricine cu vârsta între 4 își 104 ani!

 

Fasoulis

Stathis Markopoulos / Grecia – Numeroase reprezentații în varii locații din Arad în perioada 17-20 Mai

Teatrul de păpuși tradițional din Grecia este reprezentat prin două personaje: Karaghiozis, venit din Turcia și Fasoulis, care a ajuns în Grecia din Bollognia/Italia via Corfu pe la 1840. Fasoulis încarnează binele şi răul într-o coexistenţă armonică. Relația lui cu cei din jur nu este una preconcepută, el abordând în aceeași manieră, îndrăgostiți sau ucigași…  cu seriozitate și cu inocența unei conștiințe neîncărcate de prejudecăți… acțiunile rezultate însă izvorăsc din dorința lui de libertate şi adevăr…

 

Fotografii din spectacol

Program casierie

Biletele, în limita locurilor disponibile, se achiziționează prin rezervare telefonică, la numerele de telefon 0257 280 974 și 0746.673.691, de marți până vineri, între orele 10.00 – 14.00. Spectatorii care și-au făcut rezervare își pot ridica biletele, de la caseria Sălii Marionete, Str. Episcopiei nr. 15 și în ziua reprezentației, până cel târziu la ora 10.30. După această oră, rezervările se anulează.
Marți - Vineri 10:00 - 14:00
Duminică 9:30 - 10:55
+40 257 280 974
Str. Episcopiei, Nr.15, Arad